Család- és szülőkonzultáció

Családkonzultáció:

Az egyéni tanácsadás során sokszor szembesülünk azzal, hogy a nehézségek hátterében megszilárdult családi struktúra áll, ami hátráltatja az egészséges fejlődést. Önmagunk megismeréséhez mindig kell egy másik, aki a tükröt tartja. Kapcsolataink minősége alapjaiban határozza meg hogylétünket, az önértékelésünket és a választott életutunkat. A kapcsolati élményeink nem pusztán emlékképek, többek annál. Olyan idegrendszeri lenyomatok, amik meghatározzák testünk működését, hatással vannak baráti, családi, iskolai, munkahelyi kapcsolatainkra, teljesítményünkre, az önmagunkhoz fűződő viszonyra és arra, milyen szülő válik belőlünk.

Szüleink, nagyszüleink kimondott vagy kimondatlan feladatokat, elvárásokat, kötelezettségeket, küldetést fogalmazhatnak meg velünk szemben. Olyan tudattalan erők ezek, amivel sok esetben nem vagyunk tisztában, és amik olyan mélyen élnek bennünk, hogy igazságtartalmukat nem kérdőjelezzük meg. Ez pedig akadályozhatja fejlődésünket. 

A családrendszer változásához szükséges lehet a családtagokkal folytatott együttes konzultáció, erre ad lehetőséget a családkonzultáció.

 

Szülőkonzultáció:

Olyan szülőknek nyújt segítséget a szülőkonzultáció, akik gyermekük nevelését illetően nehézségeket, konfliktusokat, bizonytalanságot élnek meg.

Ilyenek lehetnek tipikusan: bölcsődei/óvodai beszoktatás nehézségei, szorongás, félelmek, félénkség, hisztikezelés, testvérféltékenység, válás, családi rendszerben megjelenő krízishelyzetek.

A szülőkkel folytatott konzultáció során a nevelési kérdésekben felmerülő problémák feltárása után a szülők aktív bevonásával történik a családhoz igazított megoldáskeresés.  

Ha készen állsz megtenni az első lépést kattints ide: