Mindfulness alapú kognitív terápia

 

× Feszült és stresszes vagy?
× Nem éred utol magad?
× Mindig másra vágysz, mint amid van?
× Folyamatosan jár az agyad és nem tudsz egy dologra koncentrálni?
× Romlik a munkahelyi teljesítményed?
× Nem érzed boldognak magad?
× Nehezen találod meg a pozitív dolgokat a mindennapokban?

VAGY

Szeretnél jobb teljesítményt nyújtani?
Jó lenne, ha többet tudnál foglalkozni számodra fontos dolgokkal?
Szeretnéd félelmek és aggódások nélkül átélni a boldog pillanatokat?
Szeretnéd hatékonyabban megoldani a nehézségeket?
Szeretnél magaddal egyensúlyba kerülni és abban stabilan maradni?

 

Akkor ez a program Neked szól.

Egy módszer, amit olyan nagyvállalatok alkalmaznak sikerrel a teljesítmény növelése érdekében, mint a Google.

Egy módszer, aminek létjogosultságát tudományos kutatások sora bizonyítja.

Egy módszer, aminek jótékony hatását több ezer MBCT gyakorló igazolja.

 

Mi az MBCT program célja?

A 8 hetes Mindfulness tréning programja az Oxfordi Mindfulness Center által kidolgozott MBCT programon alapul. Az MBCT programot eredetileg a depresszió kezelésére dolgozták ki a szakemberek, de tudományos kutatások sora igazolja jótékony hatását az élet minden területén.

A mindfulness előnyeit olyan nagyvállalatok is felfedezték maguknak, mint például a Google, a KPMG, a Transport for London, a GlaxoSmithKline, ahol az MBCT a program teljesítménynövelő technikáit alkalmazzák sikerrel.

A program célja, hogy megtanuld hatékonyan kezelni a stresszt, tudd irányítani a koncentrált figyelmed és meg tudd élni az élet apró örömeit is.

Az MBCT

Csökkenti az átélt stressz intenzitását.

Aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, lenyugtatja az idegrendszert.

Javítja a figyelmi kapacitást.

Segít a tanulásban.

Segíti az érzelmek szabályozását

Erősíti az olyan pszichológiai funkciókat mint pl.: az együttérzés, megértés és figyelem.

Csökkenti a depresszió és a szorongásos problémák kialakulásának veszélyét.

 

Hogyan épül fel az MBCT program?

A 8 hetes program során minden héten egyszer találkozunk az online térben a Google Meet programot használva, 2 órában. A program során elsajátítod az MBCT gyakorlatát, így a 8 hét után egy olyan eszköz áll majd rendelkezésedre, ami hatékonyan segíti a mindennapok kihívásaival való szembenézést. Ezen felül lehetőséged lesz az elméletbe és a mögöttes háttérmechanizmusokba is bepillantást nyerni, de frontális oktatásra ne számíts!

A programnak hála meg tudod törni a rossz szokásaid körét, ki tudsz lépni a robotpilóta üzemmódból, új, kreatív megoldásokat találhatsz egy-egy problémára, helyzetre!

Tudtad,
hogy az MBCT programot gyakorlók

elégedettebbek az életükkel

magasabb az önbecsülésük

sokkal elfogadóbbak magukkal és másokkal szemben is?

 

Az MBCT program alkalmainak témakörei:

  1. alkalom – Mint minden tanfolyamon, tréningen, ez a bevezetés helye. Megismerkedsz a mindfulness és a kognitív viselkedésterápia alapjaival, feltérképezzük az elakadások lehetséges okait, az elme cselekvő üzemmódját és az új működésmódot, amit a program során sajátítasz el. Mindezt a tudást gyakorlatokon, feladatokon keresztül kapod majd.
  2. alkalom – Hogyan függenek össze gondolataink, érzéseink, testi állapotaink, viselkedéses reakciónk? Testpásztázás meditációra, tudatos légzésre, a hétköznapi cselekvések tudatosítására és a kellemes élmények naplózására kerül sor a 2. héten.
  3. alkalom – A szétzilált elme összerendezése. Légző és nyújtó meditáció, tudatos mozgás meditáció és a MBCT program alapköve: a 3 perces tudatos légzés
  4. alkalom – Az elkerülés, azaz az általános „nemakarom” érzés nyomában. Sétáló meditáció.
  5. alkalom – Hagyni, hogy a dolgok úgy legyenek, ahogy vannak. Az elfogadás egyenlő –e azzal, hogy tehetetlenül sodródunk?
  6. alkalom – A gondolatok, csak gondolatok. Hogyan hatnak érzéseink, általános hangulatunk a gondolatainkra és hogyan tudunk kevésbé azonosulni saját (negatív)gondolatainkkal?
  7. alkalom – Elfogadás a gyakorlatban. Hogyan tudjuk magunkat elfogadni olyannak, amilyenek vagyunk? Hogyan érthetjük meg jobban a másikat? Hogyan tudunk saját magunk legjobb segítői lenni? Akcióterv készítése
  8. alkalom – Hogyan tovább? Mit akarunk kezdeni az egyetlen, megismételhetetlen és csodálatos életünkkel? A tanultak átismétlése, mindennapokba építése és a gyakorlás fenntartásának kidolgozása.

Árak és a jelentkezés feltételei

A 8 hetes programon való részvétel feltétele a 8 élő online alkalmon való részvétel és a hétközi gyakorlások vállalása. Ha előre láthatóan részt tudsz venni az élő alkalmak 70%-án, nyugodtan jelentkezz. Ellenkező esetben válassz egy erre alkalmasabb időpontot. A program során végig rendelkezésedre bocsátom a szükséges jegyzeteket és hanganyagokat, amihez a 8 hetes program lejárta után is lesz hozzáférésed.

Ha jelentkezel a tréningre, emailben megkapod a jelentkezésed véglegesítéséhez szükséges dokumentumokat, ami a program kifizetése után válik véglegessé.

 

A tréning ára 30 Eur / alkalom (2 óra)

 

Jelentkezésedet 1 héttel a tréning megkezdése előtt következmények nélkül visszamondhatod. Az utolsó héten belül lemondott hely árának 80%-át visszautalom a megadott számlaszámra. A jelentkezés másra átruházható, de csak a program megkezdése előtt. Ha az első alkalom után úgy érzed ez mégsem neked való, szintén visszautalom a befizetett összeg 80%-át.

A csoportok zárt csoportként működnek, vagyis ugyanazokkal a személyekkel találkozol minden alkalommal, a programba menet közben csatlakozni nem lehet.

A csoportok kis létszámúak, minimum 3 fő jelentkezésével indulnak, az időpontok a résztvevőkkel közösen kerülnek meghatározásra.

Mi az a mindfulness?

Az emberi képzeletet nem határolja be tér és idő, megvan az a képességünk, hogy el tudunk szakadni a jelen pillanattól, aminek nagyon sokat köszönhetünk. Ugyanakkor, mint oly sok mindennek, ennek is meg kell fizetnünk az árát. Az elménk hajlamos a történetszövésre, ami akár igaz, akár nem, akkor is kivált belőlünk érzelmi és testi vagy akár viselkedéses reakciókat. Ha azon kapod magad, hogy nem is tudod pontosan mitől lett kellemetlen a közérzeted, akkor könnyen megeshet, hogy egy ilyen nem tudatos történetszövésnek az érzelmi végeredménye vált csak tudatossá. Hajlamosak vagyunk a gondolatainkkal azonosítani magunkat, összetévesztve azt a valósággal. Ha például úgy gondolod, hogy a randi katasztrofálisan fog sikerülni, nagy valószínűséggel rosszul is fogod érezni magad, holott még el sem mentél a találkozóra. Azok, akik született vesztesnek érzik magukat, sokszor lehangoltak, rosszkedvűek annak ellenére, hogy ez igaz lenne. Ezeken felül fontos jellemzője a gondolkodásunknak az események értékelésére való hajlamunk. De nem csak a körülöttünk lévő világot értékeljük, hanem gondolatainkat és érzéseinket is, automatikusan reagálunk az élményeinkre.

 

„A tudatos jelenlét nem más, mint a figyelem irányításának különleges módja: amely a jelen pillanatra vonatkozik; annyira mentes a reaktivitástól és ítélkezéstől, illetve annyira nyitott, amennyire csak lehetséges.”
J
. Kabat Zinn

 

A mindfulness filozófiája bár tagadhatatlanul közel áll a buddhizmus filozófiájához, de számos más kultúra és korszak vallási irodalmában, filozófiai műveiben megjelenik. A módszer tudományos leírása a nyugati orvosi és pszichológiai gyakorlatban 1979-ben jelent meg, a massachusetts-i Egyetem pszichológusának, John Kabat-Zinn nevéhez köthetően.

 

A tudatos jelenlét tehát nem relaxáció, bár sok esetben érezhetünk a gyakorlatok közben és után ellazultságot.

A tudatos jelenlét nem köthető egyik vallás, filozófiai irányzat vagy azok hiedelemrendszeréhez.

Gyakorlásához nem kell megváltoztatni az életünket.

 

Vannak olyan gondolatok, amik megnehezítik, hogy jelen legyünk a pillanatban, hogy élvezzük azt. Tipikus példája, amikor pusztán korábbi tapasztalataink alapján döntünk, vagy mások hasonló élményeivel hasonlítjuk azt össze. De a kulturális konvenciók is nagymértékben befolyásolják gondolkodásunkat. Hogy egy klasszikus példát idézzek, 2007-ben Joshua Bell állt ki egy metróaluljáróba hegedülni, ahol mindössze 1 járókelő ismerte fel, állt meg és hallgatta a játékát, ugyanakkor ugyanazt a zenét bizonyosan sokan meghallgatták volna és jó véleménnyel lettek volna róla sok pénzt fizetve, szépen felöltözve valamely elegáns hangversenyteremben.

 

Te észreveszed az élet apró szépségeit?

 

 

Mi az a kognitív viselkedésterápia?

A kognitív viselkedésterápia kidolgozója Aaron T. Beck amerikai neurológus és pszichoterapeuta. A kognitív terápia azon az elméleten nyugszik, hogy érzelmi állapotunkat és viselkedésünket nagymértékben befolyásolja az ahogyan értelmezzük és magunkban leképezzük a világot, azaz milyen sémáink vannak a világról. A gondolatok meghatározzák az érzelmi reakciókat, ami pedig befolyásolja viselkedésünket. Ha pedig abból a feltételezésből indulunk ki, hogy minden ember sajátos gondolati világgal rendelkezik, minden esemény vagy szituáció mást és mást jelenthet különböző emberek számára. A terápia során a páciens megtanulja felismerni (negatív)automatikus gondolatait, képes azonosítani gondolati torzításait. Bár a CBT elsősorban a jelenre, adott problémára fókuszál, feltérképezi azt is hogyan alakulhattak ki ezek a nem megfelelő információfeldolgozási folyamatok, torzított hiedelmek és ezek miért maradtak fent. Ha ezeket sikerül felismerni, lehetősége van a páciensnek egy reálisabb látásmód elsajátítására.

 

Az MBCT (minfulness based cognitve therapy) tehát nem más, mint a mindfulness és a kognitív viselkedésterápiát ötvöző terápiás módszer, amivel most Te is megismerkedhetsz és jótékony hatását saját életedben is érezheted.